Klimaatverandering

Een hot topic van velen jaren is natuurlijk de klimaatveranderingen. Direct hieraan verbonden is de CO2 die wij met z'n allen dagelijks uitstoten.
CO2 is de chemische formule van koolstofdioxide, dit is een kleur- en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de laatste 150 jaar helaas extreem toegenomen.

Een heel groot deel van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. CO2 is een broeikasgas en doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer zo hard toegenomen zijn, verandert het klimaat van de aarde. Om er voor te zorgen dat de aarde nog vele jaren goed leefbaar zal blijven zullen wij met z’n allen ontzettend hard ons best moeten doen om onze CO2 uitstoot te minimaliseren.

Over heel 2016 gemeten lag de CO2-uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden op 8 ton (8000 kg) door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 15 ton aan indirecte CO2-uitstoot door bijvoorbeeld voeding en kleding.
Om je een beeld te geven wat 1 ton CO2 uitstoten aan gelijk staat:

  • 319 liter diesel verbranden
  • 7x van Amsterdam naar Parijs vliegen
  • 300 kilo standaard kantoorpapier verbruiken
  • 16.000 km met de trein reizen
  • 500 dagen ademhalen

Om met bomen de 8 ton CO2 te compenseren zouden ruim 400 bomen een jaar lang moeten groeien. Wil je jouw CO2-uitstoot bereken? Dat kan via de verschillende CO2-calculators die te vinden zijn op internet, zoals bijvoorbeeld die van milieucentraal.

Indirecte CO2

De CO2-uitstoot die ontstaat door verwarming, warm water, elektrische apparaten en vervoer noemen we ‘directe’ CO2-uitstoot. Daarnaast zorgen we ook voor CO2-uitstoot op andere plekken, dit heet ‘indirecte’ CO2-uitstoot. Bij indirecte CO2-uitstoet gaat het om CO2 dat vrijkomt bij de productie, verpakking en het vervoer van bijvoorbeeld voedsel, kleding, apparaten en andere spullen die we kopen.

In totaal zorgt een huishouden voor een indirecte uitstoot van broeikasgassen van 15 ton (15.000 kilo). Daarvan komt 6 ton voor rekening van voeding en ruim 3 ton voor huis en inrichting.
Een hoeveelheid waar absoluut nog veel op te winnen is, naast dat je natuurlijk wat vaker de fiets kunt pakken en je gloeilampen kunt vervangen voor LED-lampen, valt er ook nog ontzettend veel te winnen op bijvoorbeeld keukenapparatuur en in keuze van de leverancier van je nieuwe keuken.

Zo heeft Kitchzen enkel apparatuur in het assortiment dat het energielabel A++ of hoger heeft meegekregen en gebruiken onze keukenmerken enkel materiaal dat PEFC en/of FSC gecertificeerd is.

 

Klimaatverandering

Alles bij elkaar zorgt een huishouden in totaal voor 23 ton aan CO2-uitstoot: 8 ton aan directe uitstoot en 15 ton aan indirecte uitstoot.
Een immens getal dat voor iemand zoals jij en ik moeilijk voor te stellen is wat dat nou voor effect heeft op het milieu.
Broeikasgassen zoals CO2 en waterdamp komen van nature in de atmosfeer voor en zij houden de warmte van de zon gedeeltelijk vast. Zonder deze broeikasgassen zou het op aarde veel kouder zijn dan nu en zou de aarde onbewoonbaar zijn. Dit natuurlijke broeikaseffect is sinds de industriële revolutie door allerlei menselijke activiteiten versterkt; we zijn op grote schaal fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen) gaan verbranden in fabrieken, energiecentrales, huizen en voor vervoer. Daarnaast kappen we bossen voor landbouwgrond waarbij CO2 vrijkomt en kappen we tegelijkertijd de bomen die juist de CO2 opnemen uit de lucht.
Anno 2017 zit er 40% meer CO2 in de lucht dan een paar eeuwen geleden en al deze extra broeikasgassen zorgen ervoor dat de aarde langzaam maar zeker opwarmt. Door dit ‘versterkte broeikaseffect’ is het nu gemiddeld 0,9 graden warmer dan 140 jaar geleden. Dit lijkt misschien niet zoveel, wat kan nou 1 graad uitmaken?
Helaas is dat aardig wat, deze opwarming heeft over de hele wereld grote gevolgen voor de natuur maar ook voor onze gezondheid en veiligheid.

Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel, onderzoekers verwachten dat, door smeltende gletsjers en ijskappen op Groenland en Antarctica, de zeespiegel rond het jaar 2100 tussen de 25 en 80 cm gestegen zal zijn. Daarnaast verdwijnt in rap tempo ook het zee-ijs op de Noordpool; de afgelopen 30 jaar is hier maar liefst de helft van het zee-ijs verdwenen.

Wat kunnen wij doen?

Gelukkig denken wetenschappers ook dat we de gevolgen waarschijnlijk nog kunnen beheersen als we de temperatuurstijging weten te beperken tot 1,5 à 2 graden. Dat kan alleen als de wereldwijde CO2-uitstoot rond 2050 40 tot 70% lager is dan in 2010.
Vanzelfsprekend gaat dat niet vanzelf en zijn daar echt forse maatregelingen voor nodig.

Gelukkig hoeven wij niet hulpeloos langs de zijlijn te staan, óók wij kunnen een steentje bijdragen in de strijd tegen deze klimaatverandering. Verandering begint immers bij jezelf en in dit geval is de grootste winst te pakken in en rondom jouw eigen huis.
En laten wij nou álles weten over keukens! Onze kennis van keukens en duurzaamheid hebben wij op onze website voor jou gecombineerd om een zo compleet mogelijk plaatje te schetsen over wat er zoal mogelijk is om jouw keuken zo duurzaam mogelijk te maken.
Denk bijvoorbeeld aan zuinige A+++ apparatuur, duurzaam producerende keukenmerken, duurzaam werkbladmateriaal en waterbesparende kranen.

En niet alleen zal het helpen het broeikaseffect tegen te gaan, het zal ook nog eens vele euro’s schelen op je maandelijkse energie- en waterrekening! Waar wacht je nog op?

Interessant?

Deel en reageer