Energiezuinige apparatuur

Over het algemeen is er in een keuken op gebied van stroomverbruik veel winst te behalen.
Echte energievreters zijn bijvoorbeeld koelkasten en vriezers maar gelukkig zijn deze de afgelopen jaren stukken zuiniger geworden. Een gemiddelde koelvriescombi van 8 jaar oud gebruikt jaarlijks zo’n 350 kWh (70 euro, prijspeil 2016) aan stroom. Een koelvriescombi van 20 jaar oud verbruikt zelfs meer dan 500 kWh per jaar (100 euro, prijspeil 2016)! Vergelijk dat eens met een nieuwe A+++ koelvriescombi die slechts 150 kWh per jaar gebruikt (30 euro, prijspeil 2016).
Door jouw koelvriescombinatie van 8 jaar nu te vervangen door een superzuinig exemplaar bespaar je jaarlijks al gauw 40 euro aan stroomkosten. Door het vervangen van een erg oude koelkast bespaar je jaarlijks zo’n 70 euro.
En buiten dat het jou geld bespaart is het milieu beter af want de bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast.
Om deze reden heeft Kitchzen enkel A++ of A+++ koelkasten in het assortiment.

Zuinig model verdient zichzelf terug
Hieronder vind je een indicatief overzicht van de kosten van verschillende modellen met verschillende energielabels. Je zult zien dat je in bijna alle gevallen de extra aanschafkosten van een superzuinig A+++model ruimschoots terugverdient!

Koelvriescombi
   
stroomverbruik per jaar Stroomkosten per jaar Totale stroomkosten in 15 jaar Aanschafkosten
A+++ 150 kWh €30 €450 €770
A++ 220kWh €44 €660 €550
A+ 300kWh €60 €900 €510

 

*Indicatie stroomkosten bij elektriciteitsprijs 20 eurocent per kWh (prijspeil 2016).
**De gemiddelde levensduur van een koelkast is 15 jaar, van een vriezer 25 jaar.
***Gemiddelde aanschafkosten gebaseerd op range van prijzen (2014/2015).

Koelkast op tijd vervangen
Moderne koelkasten zijn veel zuiniger dan oude. Wachten tot jouw oude koelkast kapot gaat is daarom onverstandig. Het vervangen van een werkende koelkast van acht jaar of ouder door een superzuinig exemplaar is goed voor het milieu én levert je financieel voordeel op.

Milieuvoordeel
Dit is de afweging voor het milieuvoordeel: het maken van een nieuwe koelkast kost natuurlijk energie en grondstoffen maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt doordat een nieuwe A+++ koelkast jaar in jaar uit véél minder stroom verbruikt. Meet het verbruik van je oude koelkast door met een energiemeter als je zeker wilt weten hoeveel energiebesparing vervanging op gaat leveren. Het is ook belangrijk te weten dat oude koelkasten prima gerecycled worden. Bekijk bijvoorbeeld de filmpjes van Wecyle (https://www.wecycle.nl/consumenten/)
Lever een koelkast of vriezer altijd apart in. Vraag bij de gemeente naar inzamelplaatsen voor oude koelkasten. Of lever het oude apparaat in bij de leverancier, wanneer je een nieuw exemplaar koopt. Dat kan zonder extra kosten.

Financieel voordeel
Milieu Centraal heeft de extra afschrijvingskosten van het wegdoen van een werkend exemplaar afgewogen tegen het lagere stroomverbruik van een superzuinige koelkast. Daaruit blijkt dat het vervangen van een koelvriescombi, koelkast of vriezer al financieel voordelig is, zodra het apparaat acht jaar of ouder is.

Hieronder kun je zien wat je bespaart aan energie en energiekosten door een oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuw, zuinig exemplaar met label A+++.

Koelvriescombinatie
Leeftijd Jaarlijks verbruik Jaarlijks vrbrk vrvngnd app Jaarlijkse bsprng stroomkosten
8 jaar 350 kWh 150 kWh € 40
10 jaar 380 kWh 150 kWh € 45
15 jaar 450 kWh 150 kWh € 60
20 jaar 500 kWh 150 kWh € 70
25 jaar 600 kWh 150 kWh € 90

 

Kasten

Keukenkasten
De gemiddelde keuken bevat aardig wat kasten, daar ontkomen we niet aan. Dit korpus (het geraamte van de keuken, dus niet de fronten) is in het algemeen vervaardigd van spaanplaat of mdf. Omdat dit materiaal zo veelvuldig wordt toegepast proberen onze keukenproducenten en toeleveranciers hierin zo duurzaam mogelijk actief te zijn. Een aantal gaan verder en passen zowel productieproces als logistiek aan op duurzaamheid.
Als het gaat om de aankoop van hout, zijn keukenproducenten steeds vaker PEFC en/of FSC-gecertificeerd, hetgeen betekent dat zij hun hout betrekken uit verantwoorde bosbouw en van gecontroleerde leveranciers. In de productie ligt de focus al regelmatig op recycling en groene stroom, er wordt gelet op afvalcontrole, waterbesparing of hergebruik, stroomverbruik en verpakkingsmaterialen.

Echt duurzame alternatieven voor spaanplaat zijn er ook, al zijn die al snel kostbaarder in prijs. De Kitchzen-keuken bijvoorbeeld is deels of geheel vervaardigd uit bamboe maar ook zijn er hier en daar initiatieven tot andere materialen, zoals mais bijvoorbeeld.

Interessant?

Deel en reageer