Keuken van bamboe

kitchzen

Als je duurzaam bezig bent met je dagelijkse maaltijd wil je deze natuurlijk het liefst klaarmaken in een duurzame keuken. Dat kan in een Kitchzen keuken! Een keuken van bamboe!

De keuken van Kitchzen is samengesteld uit bamboe, het meest duurzame bouwmateriaal op aarde. Het werkblad is gemaakt van ECO dat voor 75% bestaat uit gerecycled glas en porselein. Een keuken van Kitchzenheeft een mooie, natuurlijke uitstraling.

De Kitchzen keuken is voorzien van alle comfort en moderne techniek. Er zijn verschillende extra opties mogelijk en natuurlijk zijn er ook bijpassende accessoires verkrijgbaar. De finishing touch van de Kitchzen keuken vormt de energiezuinige apparatuur waarmee een huishouden flink bespaart op het energieverbruik.Bamboe als bouwmateriaal?

Ja! Bamboe is geen boom, het is een gras. Het is na een groeiperiode van vijf jaar zo hard geworden als hout. Harder zelfs dan eikenhout en bijna zo hard als tropisch hout. Er zijn een paar honderd soorten bamboegras die bijna allemaal snelgroeiend zijn. Een aantal types groeit zelfs meer dan anderhalve meter per dag. Een gewone boom heeft vijf jaar nodig om te groeien; in die tijd heeft de bamboe al gezorgd voor 200 stevige palen. En het mooie is: wanneer je die kapt blijven de wortels intact en groeit de plant gewoon door.

Naast de drie basiskleuren in twee structuren kunt u uw Kitchzenkeuken in elke RAL-kleur laten beitsen die u wilt. Een duurzame keuken kan dus in elk huis en met welke smaak je ook hebt.

Interesse? Neem contact op met een Kitchzen specialist >

 

Je huis en keuken schoonmaken met middelen die zelf ook schoon zijn. Klinkt logisch toch? Toch zijn veel van de schoonmaakmiddelen die voorhanden zijn niet bepaald ‘schoon’ voor het milieu.
Schoonmaken doen we vaak dagelijks en de winkels staan vol met merken die volgens de verpakkingen nog schoner, krachtiger en nóg makkelijker zijn in gebruik. Jammer genoeg zijn veel van deze schoonmaakmiddelen erg chemisch en schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. De chemische stoffen worden ingeademd en kunnen via de huid worden opgenomen in ons lichaam. Veel van de stoffen die gebruikt worden in reguliere schoonmaakmiddelen worden niet of slechts langzaam afgebroken in het lichaam en het milieu.
Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg goede ecologische alternatieven te verkrijgen en is het mogelijk zélf eenvoudig schoonmaakmiddelen te maken. (url)
Als je precies wilt weten welke stoffen gevaarlijk zouden kunnen zijn en welk mogelijk schadelijk effect het heeft op de gezondheid kun je kijken in de WECF gids over schoonmaakmiddelen(http://www.wecf.eu/download/2011/August/INTERNETDRUCKcleandutch-A4printversie.pdf)
Schoonmaaktips


1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen
Gebruik liever geen bleekwater; bleek bevat chloor wat erg slecht is voor het milieu en hoewel het je toilet misschien wel desinfecteert doet het verder niks tegen kalk of vuilresten.
Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en is stukken minder schadelijk voor het milieu.
Vermijd daarnaast liever ook chemische ontstoppingsmiddelen: kies voor de ouderwetse zuignap of gebruik een kop soda waar je heet water over giet. Voor ernstigere verstoppingen kun je er na de soda (voorzichtig!) een kopje hete huishoudazijn overheen gieten. Dit gaat erg bruisen en schuimen. Na 5 minuten een ketel kokend water eroverheen en de verstopping is verdwenen.
Mocht je willen ontkalken kies dan voor azijn i.p.v. chemische ontkalkmiddelen.
Zuiveringszout doet daarnaast wonderen in de keuken op alle oppervlakken die tegen een stootje kunnen, gebruik voor de kwetsbare of niet kras vaste oppervlakken een mengsel van water en (schoonmaak)azijn.

2. Gebruik ecologische schoonmaakmiddelen
Een hele mooie ontwikkeling is dat natuurlijke schoonmaakmiddelen steeds meer worden aangeboden, hierdoor vind je in steeds meer schappen een ‘groen’ alternatief voor de bestaande schoonmaakproducten. Hoewel merken als Klok Eco en Ecover (beide te koop bij Albert Heijn) geen officieel ecologisch keurmerk hebben zijn dit wel al betere alternatieven op de reguliere schoonmaakmiddelen. Nog betere keuzes voor schoonmaakmiddelen zijn de producten van bijvoorbeeld Sonett, BIOnyx of Attitude. Daarnaast zou je natuurlijk ook je eigen schoonmaakmiddelen kunnen maken.(url naar blogpost)


3. Ventileer regelmatig
Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms slechter zijn dan buiten. Doordat de nieuwe huizen nu heel goed geïsoleerd zijn zitten ze daardoor potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en zet je raam bijvoorbeeld op een kier wanneer je gaat slapen. Frisse lucht doet de nachtrust namelijk wonderen!

4. Pas op met antibacteriële reinigers
Desinfecterende, bacteriedodende producten (zoals bijvoorbeeld desinfecterende allesreiniger, hand gel maar bijvoorbeeld ook chloor) worden veel vaker gebruikt dan echt nodig is. De producenten doen ons bijna geloven dat het noodzakelijk is om antibacterieel te reinigen maar gelukkig valt dat reuze mee. Het is echt niet zo dat een toilet pas schoon is als het naar chloor ruikt, sterker nog, je toilet is dan eigenlijk zelfs chemisch vervuild.
Antibacteriële producten zijn over het algemeen overbodig want wanneer je het vuil simpelweg weghaalt is daarmee de bron van de bacteriën ook weg. Handen wassen en oppervlaktes gewoon schoon en droog houden zorgt ervoor dat je de gewone huis-, tuin- en keukenbacteriën prima binnen de perken houdt.
Gebruik je toch de ontsmettende middelen, doe dit dan spaarzaam. Je huis hoeft heus niet “steriel” te zijn (behalve in uitzonderlijke gevallen). Producten met gevaren symbolen zoals chloor kun je trouwens het best vermijden en enkel gebruiken als je echt niet anders kunt. Berg deze ook veilig op, zodat kinderen er niet bij kunnen.

5. Houd je aan de dosering
Volg de doseervoorschriften op het etiket of gebruik zelfs minder, vaak maakt het schoonmaakmiddel ook prima schoon met een kleinere dosering. In praktijk wordt dikwijls te veel schoonmaakmiddel gebruikt, dit is verspilling en zorgt bovendien voor strepen en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd of gespoeld moet worden.
Daarnaast heb je niet voor elk klusje een ander soort schoonmaakmiddel nodig. Hoewel de fabrikant ons snel doet geloven dat we voor ieder klusje een ander schoonmaakmiddel nodig hebben om je huis schoon te krijgen, kun je gelukkig voor heel veel dingen hetzelfde middel gebruiken. Minder ingewikkeld, goedkoper en meer ruimte over in de kast!

6. Haal weer soda en azijn in huis
Eigenlijk is het heel simpel; middeltjes die onze grootouders gebruikten werken vandaag de dag nog prima. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden omdat zuur zeepresten en kalk oplossen. Veel schoonmaakproducten bevatten dan ook een zuur, dit kan een sterk zuur zijn zoals zoutzuur of zwavelzuur of een zwak zuur zoals bijvoorbeeld azijn of citroenzuur. Zoutzuur is de stof die we over het algemeen terugvinden in commerciële ontkalkers voor huishoudapparaten en in agressieve ontkalkers voor toiletpotten. Ontkalkers met zoutzuur zijn erg bijtende producten die uiterst irriterend zijn voor de huid en ademhaling.
Reden genoeg dus om weer over te stappen op de aloud vertrouwde middelen!

7. Laat je huis op een natuurlijke manier lekker ruiken
Schoon is schoon, ook zonder bloemengeur. Vaak zijn aan reinigingsmiddelen parfums toegevoegd zodat deze je het gevoel geven dat je huis schoon is omdat het fris ruikt naar bloemen, citrus of een andere “frisse” geur.
Ecologische schoonmaakmiddelen hebben vaak een subtielere geur, wanneer je hier eenmaal aan gewend bent zal je merken dat ‘gewone’ schoonmaakmiddelen vaak veel te sterk ruiken. Tegen een vieze lucht in huis is goed luchten veel efficiënter en gezonder dan het gebruik van sterk geparfumeerde schoonmaakmiddelen en geur-verdoezelende luchtverfrissers. Af en toe even de ramen en deuren open dus en haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren.

Een hot topic van velen jaren is natuurlijk de klimaatveranderingen. Direct hieraan verbonden is de CO2 die wij met z'n allen dagelijks uitstoten.
CO2 is de chemische formule van koolstofdioxide, dit is een kleur- en reukloos gas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de laatste 150 jaar helaas extreem toegenomen.

Een heel groot deel van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en gas. CO2 is een broeikasgas en doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer zo hard toegenomen zijn, verandert het klimaat van de aarde. Om er voor te zorgen dat de aarde nog vele jaren goed leefbaar zal blijven zullen wij met z’n allen ontzettend hard ons best moeten doen om onze CO2 uitstoot te minimaliseren.

Over heel 2016 gemeten lag de CO2-uitstoot van een gemiddeld Nederlands huishouden op 8 ton (8000 kg) door energie in huis en vervoer. Daarbovenop komt nog eens 15 ton aan indirecte CO2-uitstoot door bijvoorbeeld voeding en kleding.
Om je een beeld te geven wat 1 ton CO2 uitstoten aan gelijk staat:

  • 319 liter diesel verbranden
  • 7x van Amsterdam naar Parijs vliegen
  • 300 kilo standaard kantoorpapier verbruiken
  • 16.000 km met de trein reizen
  • 500 dagen ademhalen

Om met bomen de 8 ton CO2 te compenseren zouden ruim 400 bomen een jaar lang moeten groeien. Wil je jouw CO2-uitstoot bereken? Dat kan via de verschillende CO2-calculators die te vinden zijn op internet, zoals bijvoorbeeld die van milieucentraal.

Indirecte CO2

De CO2-uitstoot die ontstaat door verwarming, warm water, elektrische apparaten en vervoer noemen we ‘directe’ CO2-uitstoot. Daarnaast zorgen we ook voor CO2-uitstoot op andere plekken, dit heet ‘indirecte’ CO2-uitstoot. Bij indirecte CO2-uitstoet gaat het om CO2 dat vrijkomt bij de productie, verpakking en het vervoer van bijvoorbeeld voedsel, kleding, apparaten en andere spullen die we kopen.

In totaal zorgt een huishouden voor een indirecte uitstoot van broeikasgassen van 15 ton (15.000 kilo). Daarvan komt 6 ton voor rekening van voeding en ruim 3 ton voor huis en inrichting.
Een hoeveelheid waar absoluut nog veel op te winnen is, naast dat je natuurlijk wat vaker de fiets kunt pakken en je gloeilampen kunt vervangen voor LED-lampen, valt er ook nog ontzettend veel te winnen op bijvoorbeeld keukenapparatuur en in keuze van de leverancier van je nieuwe keuken.

Zo heeft Kitchzen enkel apparatuur in het assortiment dat het energielabel A++ of hoger heeft meegekregen en gebruiken onze keukenmerken enkel materiaal dat PEFC en/of FSC gecertificeerd is.

 

Klimaatverandering

Alles bij elkaar zorgt een huishouden in totaal voor 23 ton aan CO2-uitstoot: 8 ton aan directe uitstoot en 15 ton aan indirecte uitstoot.
Een immens getal dat voor iemand zoals jij en ik moeilijk voor te stellen is wat dat nou voor effect heeft op het milieu.
Broeikasgassen zoals CO2 en waterdamp komen van nature in de atmosfeer voor en zij houden de warmte van de zon gedeeltelijk vast. Zonder deze broeikasgassen zou het op aarde veel kouder zijn dan nu en zou de aarde onbewoonbaar zijn. Dit natuurlijke broeikaseffect is sinds de industriële revolutie door allerlei menselijke activiteiten versterkt; we zijn op grote schaal fossiele brandstoffen (olie, gas en kolen) gaan verbranden in fabrieken, energiecentrales, huizen en voor vervoer. Daarnaast kappen we bossen voor landbouwgrond waarbij CO2 vrijkomt en kappen we tegelijkertijd de bomen die juist de CO2 opnemen uit de lucht.
Anno 2017 zit er 40% meer CO2 in de lucht dan een paar eeuwen geleden en al deze extra broeikasgassen zorgen ervoor dat de aarde langzaam maar zeker opwarmt. Door dit ‘versterkte broeikaseffect’ is het nu gemiddeld 0,9 graden warmer dan 140 jaar geleden. Dit lijkt misschien niet zoveel, wat kan nou 1 graad uitmaken?
Helaas is dat aardig wat, deze opwarming heeft over de hele wereld grote gevolgen voor de natuur maar ook voor onze gezondheid en veiligheid.

Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel, onderzoekers verwachten dat, door smeltende gletsjers en ijskappen op Groenland en Antarctica, de zeespiegel rond het jaar 2100 tussen de 25 en 80 cm gestegen zal zijn. Daarnaast verdwijnt in rap tempo ook het zee-ijs op de Noordpool; de afgelopen 30 jaar is hier maar liefst de helft van het zee-ijs verdwenen.

Wat kunnen wij doen?

Gelukkig denken wetenschappers ook dat we de gevolgen waarschijnlijk nog kunnen beheersen als we de temperatuurstijging weten te beperken tot 1,5 à 2 graden. Dat kan alleen als de wereldwijde CO2-uitstoot rond 2050 40 tot 70% lager is dan in 2010.
Vanzelfsprekend gaat dat niet vanzelf en zijn daar echt forse maatregelingen voor nodig.

Gelukkig hoeven wij niet hulpeloos langs de zijlijn te staan, óók wij kunnen een steentje bijdragen in de strijd tegen deze klimaatverandering. Verandering begint immers bij jezelf en in dit geval is de grootste winst te pakken in en rondom jouw eigen huis.
En laten wij nou álles weten over keukens! Onze kennis van keukens en duurzaamheid hebben wij op onze website voor jou gecombineerd om een zo compleet mogelijk plaatje te schetsen over wat er zoal mogelijk is om jouw keuken zo duurzaam mogelijk te maken.
Denk bijvoorbeeld aan zuinige A+++ apparatuur, duurzaam producerende keukenmerken, duurzaam werkbladmateriaal en waterbesparende kranen.

En niet alleen zal het helpen het broeikaseffect tegen te gaan, het zal ook nog eens vele euro’s schelen op je maandelijkse energie- en waterrekening! Waar wacht je nog op?

FSC® (Forest Stewardship Council)

FSC is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. FSC wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Bescherming van bos en mensen

Eisen van het FSC®-keurmerk zijn:

  • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
  • Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen mag niet vanwege kans op erosie.
  • Na het kappen van bomen moet het bos de kans krijgen zich te herstellen: er mag niet meer hout verdwijnen dan er kan aangroeien.

Behalve eisen voor bosbeheer, hanteert FSC® ook sociale eisen: FSC® zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dat helpt armoede tegengaan en voorkomt dat bewoners, om te kunnen overleven, moeten overgaan tot illegale houtkap en platbranden van bos voor landbouwgrond.

PEFC® (Programme for Endorsement of Forest Certification Systems)

PEFC® is een internationaal keurmerk voor houtproducten en papier, gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties. PEFC® is een garantie voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Het keurmerk kan op Europees hout staan, zoals bijvoorbeeld grenen, eiken en dennen, en op tropisch hardhout. Bij tropisch hout is de herkomst van belang voor de beoordeling. Het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd.

PEFC® is net als FSC® een internationale organisatie met criteria voor bosbeheer. PEFC® is betrouwbaar want er is controle door een onafhankelijke, gecertificeerde organisatie.

Eisen aan milieu en arbeid

PEFC® houtproductie mag niet ten koste gaat van bossen met een hoge natuurwaarde of kwetsbare bossen. Ook PEFC® staat niet toe om hout te kappen langs waterlopen en op steile hellingen vanwege het erosiegevaar en mag er mag niet meer gekapt worden dan er kan aangroeien. PEFC® stelt ook eisen aan arbeidsomstandigheden van bosarbeiders en werknemers in de hout- en papierindustrie.

Over het algemeen is er in een keuken op gebied van stroomverbruik veel winst te behalen.
Echte energievreters zijn bijvoorbeeld koelkasten en vriezers maar gelukkig zijn deze de afgelopen jaren stukken zuiniger geworden. Een gemiddelde koelvriescombi van 8 jaar oud gebruikt jaarlijks zo’n 350 kWh (70 euro, prijspeil 2016) aan stroom. Een koelvriescombi van 20 jaar oud verbruikt zelfs meer dan 500 kWh per jaar (100 euro, prijspeil 2016)! Vergelijk dat eens met een nieuwe A+++ koelvriescombi die slechts 150 kWh per jaar gebruikt (30 euro, prijspeil 2016).
Door jouw koelvriescombinatie van 8 jaar nu te vervangen door een superzuinig exemplaar bespaar je jaarlijks al gauw 40 euro aan stroomkosten. Door het vervangen van een erg oude koelkast bespaar je jaarlijks zo’n 70 euro.
En buiten dat het jou geld bespaart is het milieu beter af want de bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast.
Om deze reden heeft Kitchzen enkel A++ of A+++ koelkasten in het assortiment.

Zuinig model verdient zichzelf terug
Hieronder vind je een indicatief overzicht van de kosten van verschillende modellen met verschillende energielabels. Je zult zien dat je in bijna alle gevallen de extra aanschafkosten van een superzuinig A+++model ruimschoots terugverdient!

Koelvriescombi
   
stroomverbruik per jaar Stroomkosten per jaar Totale stroomkosten in 15 jaar Aanschafkosten
A+++ 150 kWh €30 €450 €770
A++ 220kWh €44 €660 €550
A+ 300kWh €60 €900 €510

 

*Indicatie stroomkosten bij elektriciteitsprijs 20 eurocent per kWh (prijspeil 2016).
**De gemiddelde levensduur van een koelkast is 15 jaar, van een vriezer 25 jaar.
***Gemiddelde aanschafkosten gebaseerd op range van prijzen (2014/2015).

Koelkast op tijd vervangen
Moderne koelkasten zijn veel zuiniger dan oude. Wachten tot jouw oude koelkast kapot gaat is daarom onverstandig. Het vervangen van een werkende koelkast van acht jaar of ouder door een superzuinig exemplaar is goed voor het milieu én levert je financieel voordeel op.

Milieuvoordeel
Dit is de afweging voor het milieuvoordeel: het maken van een nieuwe koelkast kost natuurlijk energie en grondstoffen maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt doordat een nieuwe A+++ koelkast jaar in jaar uit véél minder stroom verbruikt. Meet het verbruik van je oude koelkast door met een energiemeter als je zeker wilt weten hoeveel energiebesparing vervanging op gaat leveren. Het is ook belangrijk te weten dat oude koelkasten prima gerecycled worden. Bekijk bijvoorbeeld de filmpjes van Wecyle (https://www.wecycle.nl/consumenten/)
Lever een koelkast of vriezer altijd apart in. Vraag bij de gemeente naar inzamelplaatsen voor oude koelkasten. Of lever het oude apparaat in bij de leverancier, wanneer je een nieuw exemplaar koopt. Dat kan zonder extra kosten.

Financieel voordeel
Milieu Centraal heeft de extra afschrijvingskosten van het wegdoen van een werkend exemplaar afgewogen tegen het lagere stroomverbruik van een superzuinige koelkast. Daaruit blijkt dat het vervangen van een koelvriescombi, koelkast of vriezer al financieel voordelig is, zodra het apparaat acht jaar of ouder is.

Hieronder kun je zien wat je bespaart aan energie en energiekosten door een oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuw, zuinig exemplaar met label A+++.

Koelvriescombinatie
Leeftijd Jaarlijks verbruik Jaarlijks vrbrk vrvngnd app Jaarlijkse bsprng stroomkosten
8 jaar 350 kWh 150 kWh € 40
10 jaar 380 kWh 150 kWh € 45
15 jaar 450 kWh 150 kWh € 60
20 jaar 500 kWh 150 kWh € 70
25 jaar 600 kWh 150 kWh € 90

 

Kasten

Keukenkasten
De gemiddelde keuken bevat aardig wat kasten, daar ontkomen we niet aan. Dit korpus (het geraamte van de keuken, dus niet de fronten) is in het algemeen vervaardigd van spaanplaat of mdf. Omdat dit materiaal zo veelvuldig wordt toegepast proberen onze keukenproducenten en toeleveranciers hierin zo duurzaam mogelijk actief te zijn. Een aantal gaan verder en passen zowel productieproces als logistiek aan op duurzaamheid.
Als het gaat om de aankoop van hout, zijn keukenproducenten steeds vaker PEFC en/of FSC-gecertificeerd, hetgeen betekent dat zij hun hout betrekken uit verantwoorde bosbouw en van gecontroleerde leveranciers. In de productie ligt de focus al regelmatig op recycling en groene stroom, er wordt gelet op afvalcontrole, waterbesparing of hergebruik, stroomverbruik en verpakkingsmaterialen.

Echt duurzame alternatieven voor spaanplaat zijn er ook, al zijn die al snel kostbaarder in prijs. De Kitchzen-keuken bijvoorbeeld is deels of geheel vervaardigd uit bamboe maar ook zijn er hier en daar initiatieven tot andere materialen, zoals mais bijvoorbeeld.

Interessant?

Deel en reageer