Tips voor duurzaam en milieuvriendelijk schoonmaken

Je huis en keuken schoonmaken met middelen die zelf ook schoon zijn. Klinkt logisch toch? Toch zijn veel van de schoonmaakmiddelen die voorhanden zijn niet bepaald ‘schoon’ voor het milieu.
Schoonmaken doen we vaak dagelijks en de winkels staan vol met merken die volgens de verpakkingen nog schoner, krachtiger en nóg makkelijker zijn in gebruik. Jammer genoeg zijn veel van deze schoonmaakmiddelen erg chemisch en schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. De chemische stoffen worden ingeademd en kunnen via de huid worden opgenomen in ons lichaam. Veel van de stoffen die gebruikt worden in reguliere schoonmaakmiddelen worden niet of slechts langzaam afgebroken in het lichaam en het milieu.
Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg goede ecologische alternatieven te verkrijgen en is het mogelijk zélf eenvoudig schoonmaakmiddelen te maken. (url)
Als je precies wilt weten welke stoffen gevaarlijk zouden kunnen zijn en welk mogelijk schadelijk effect het heeft op de gezondheid kun je kijken in de WECF gids over schoonmaakmiddelen(http://www.wecf.eu/download/2011/August/INTERNETDRUCKcleandutch-A4printversie.pdf)
Schoonmaaktips


1. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen
Gebruik liever geen bleekwater; bleek bevat chloor wat erg slecht is voor het milieu en hoewel het je toilet misschien wel desinfecteert doet het verder niks tegen kalk of vuilresten.
Regelmatig schoonmaken met een natuurlijke zeep of een allesreiniger is even hygiënisch en is stukken minder schadelijk voor het milieu.
Vermijd daarnaast liever ook chemische ontstoppingsmiddelen: kies voor de ouderwetse zuignap of gebruik een kop soda waar je heet water over giet. Voor ernstigere verstoppingen kun je er na de soda (voorzichtig!) een kopje hete huishoudazijn overheen gieten. Dit gaat erg bruisen en schuimen. Na 5 minuten een ketel kokend water eroverheen en de verstopping is verdwenen.
Mocht je willen ontkalken kies dan voor azijn i.p.v. chemische ontkalkmiddelen.
Zuiveringszout doet daarnaast wonderen in de keuken op alle oppervlakken die tegen een stootje kunnen, gebruik voor de kwetsbare of niet kras vaste oppervlakken een mengsel van water en (schoonmaak)azijn.

2. Gebruik ecologische schoonmaakmiddelen
Een hele mooie ontwikkeling is dat natuurlijke schoonmaakmiddelen steeds meer worden aangeboden, hierdoor vind je in steeds meer schappen een ‘groen’ alternatief voor de bestaande schoonmaakproducten. Hoewel merken als Klok Eco en Ecover (beide te koop bij Albert Heijn) geen officieel ecologisch keurmerk hebben zijn dit wel al betere alternatieven op de reguliere schoonmaakmiddelen. Nog betere keuzes voor schoonmaakmiddelen zijn de producten van bijvoorbeeld Sonett, BIOnyx of Attitude. Daarnaast zou je natuurlijk ook je eigen schoonmaakmiddelen kunnen maken.(url naar blogpost)


3. Ventileer regelmatig
Door chemische reinigingsmiddelen en bouwmaterialen die toxische stoffen ‘uitademen’ kan de luchtkwaliteit binnen soms slechter zijn dan buiten. Doordat de nieuwe huizen nu heel goed geïsoleerd zijn zitten ze daardoor potdicht. Het is daarom goed om je huis regelmatig te luchten en zet je raam bijvoorbeeld op een kier wanneer je gaat slapen. Frisse lucht doet de nachtrust namelijk wonderen!

4. Pas op met antibacteriële reinigers
Desinfecterende, bacteriedodende producten (zoals bijvoorbeeld desinfecterende allesreiniger, hand gel maar bijvoorbeeld ook chloor) worden veel vaker gebruikt dan echt nodig is. De producenten doen ons bijna geloven dat het noodzakelijk is om antibacterieel te reinigen maar gelukkig valt dat reuze mee. Het is echt niet zo dat een toilet pas schoon is als het naar chloor ruikt, sterker nog, je toilet is dan eigenlijk zelfs chemisch vervuild.
Antibacteriële producten zijn over het algemeen overbodig want wanneer je het vuil simpelweg weghaalt is daarmee de bron van de bacteriën ook weg. Handen wassen en oppervlaktes gewoon schoon en droog houden zorgt ervoor dat je de gewone huis-, tuin- en keukenbacteriën prima binnen de perken houdt.
Gebruik je toch de ontsmettende middelen, doe dit dan spaarzaam. Je huis hoeft heus niet “steriel” te zijn (behalve in uitzonderlijke gevallen). Producten met gevaren symbolen zoals chloor kun je trouwens het best vermijden en enkel gebruiken als je echt niet anders kunt. Berg deze ook veilig op, zodat kinderen er niet bij kunnen.

5. Houd je aan de dosering
Volg de doseervoorschriften op het etiket of gebruik zelfs minder, vaak maakt het schoonmaakmiddel ook prima schoon met een kleinere dosering. In praktijk wordt dikwijls te veel schoonmaakmiddel gebruikt, dit is verspilling en zorgt bovendien voor strepen en plakkerigheid, waardoor nogmaals gereinigd of gespoeld moet worden.
Daarnaast heb je niet voor elk klusje een ander soort schoonmaakmiddel nodig. Hoewel de fabrikant ons snel doet geloven dat we voor ieder klusje een ander schoonmaakmiddel nodig hebben om je huis schoon te krijgen, kun je gelukkig voor heel veel dingen hetzelfde middel gebruiken. Minder ingewikkeld, goedkoper en meer ruimte over in de kast!

6. Haal weer soda en azijn in huis
Eigenlijk is het heel simpel; middeltjes die onze grootouders gebruikten werken vandaag de dag nog prima. Zuurhoudende schoonmaakartikelen zijn onmisbaar in het huishouden omdat zuur zeepresten en kalk oplossen. Veel schoonmaakproducten bevatten dan ook een zuur, dit kan een sterk zuur zijn zoals zoutzuur of zwavelzuur of een zwak zuur zoals bijvoorbeeld azijn of citroenzuur. Zoutzuur is de stof die we over het algemeen terugvinden in commerciële ontkalkers voor huishoudapparaten en in agressieve ontkalkers voor toiletpotten. Ontkalkers met zoutzuur zijn erg bijtende producten die uiterst irriterend zijn voor de huid en ademhaling.
Reden genoeg dus om weer over te stappen op de aloud vertrouwde middelen!

7. Laat je huis op een natuurlijke manier lekker ruiken
Schoon is schoon, ook zonder bloemengeur. Vaak zijn aan reinigingsmiddelen parfums toegevoegd zodat deze je het gevoel geven dat je huis schoon is omdat het fris ruikt naar bloemen, citrus of een andere “frisse” geur.
Ecologische schoonmaakmiddelen hebben vaak een subtielere geur, wanneer je hier eenmaal aan gewend bent zal je merken dat ‘gewone’ schoonmaakmiddelen vaak veel te sterk ruiken. Tegen een vieze lucht in huis is goed luchten veel efficiënter en gezonder dan het gebruik van sterk geparfumeerde schoonmaakmiddelen en geur-verdoezelende luchtverfrissers. Af en toe even de ramen en deuren open dus en haal bloemen en planten in huis die een lekkere geur verspreiden en de lucht filteren.

Interessant?

Deel en reageer